Hva spiste vikingene?

 Vikingene var mestere i å bygge skip og seile langt over havet. Trolig seilte de ikke bare til England, men også til Amerika og Asia! En slik ferd måtte ha tatt lang tid. Hva slags mat hadde vikingene med seg?

Et vikingskip blir rodd over en stille fjord
Foto: Steinar Engeland
Vikingene levde i jernalderen, ei tid da flesteparten av menneskene i Norge drev med landbruk. Der klimaet tillot det, dyrket de bygg som de bakte flatbrød av. Flatbrød holder seg lenge om det blir lagret tørt. Det veier lite, og er lett å ta med seg på skip. Det var vanlig å bløte opp flatbrødet med kraft fra kokt kjøtt eller fisk. På land ble kornet brukt til å koke grøt.

 I de områdene der vikingene holdt til, ved kysten, var det lett å få tak i fisk. Tørrfisk ble oppfunnet i Norge, og det kan godt hende at vikingene brukte det som handelsvare. Norsk tørrfisk er faktisk et viktig eksportprodukt den dag i dag! Tørrfisk kan vannes ut i saltvann, så det egner seg svært godt som mat på skip.

Fisk og kjøtt ble saltet i tønner. Vikingene var glade i storfe- og fårekjøtt. Hestekjøtt ble bare spist ved helt spesielle anledninger. Det krever mye energi å produsere salt, så dette var noe som vikingene gjerne kjøpte (eller tok...) i utlandet. Sannsynligvis kjøpte vikingene også honning, vin og krydder på ferdene sine. Vikingskipene hadde et ildsted der det gikk an å koke mat. 

På gårdene ble det dyrket grønnsaker som neper og løk. Vikingene var særlig glade i løk. Det står gjerne igjen ville løktyper der det har bodd vikinger, for eksempel i Lofoten. Sagn sier at de som tok med seg seiersløk, var beskyttet mot ondskap. Det ble laget smør og ost. Vikingene hadde helt sikkert med seg smør, det tar opp lite plass og inneholder mye energi.

Da vikingene gikk i land, feiret de gjerne med ferskt kjøtt og mye øl og mjød etter slaget. De hadde med seg pil og bue, og jaktet gjerne der de gikk i land. Dette forteller  munkene som ble plyndret av vikingene om.

Selvsagt vet ingen akkurat hva vikingene spiste. De laget sanger og dikt om krigere, men få om mat. Løk og grøt er det eneste som går igjen i kvadene, men de spiste nok mye mer enn det.

Kilder: forskning.no, Båtmagasinet, nibio.no

Kommentarer

Relatert