Hvorfor spiser vi ikke rå poteter?

Det er helt normalt å spise grønnsaker som gulrot, kål og kålrot rå, men nesten ingen spiser rå poteter.

Næringen i en potet er lagret som stivelse. Stivelse finnes i alle planter, det er den mest vanlige måten for dem å lagre næring på. Rå potetstivelse er lagret på en måte som gjør den veldig tung å fordøye. Magesyren biter ikke på denne stivelsen, men bakteriene i tarmen spiser den mer enn gjerne. Derfor vil en få mye luft i magen av å spise en rå potet. Det smaker heller ikke spesielt godt, rå poteter inneholder smaksstoffer som får munnen til å kjennes tørr ut.

Når en potet blir kokt eller stekt, brytes stivelsen ned til en form som kroppen vår kan utnytte. Cellene sprekker, og stivelsen sveller og lekker ut. Det er derfor en kokt potet er mykere enn en rå. De bitre smaksstoffene brytes også ned.

Potetmel er laget av rå poteter som blir most og lagt i vann. Stivelsen synker til bunns, og blir tørket til potetmel. Derfor er det heller ikke særlig sunt å spise rått potetmel.

Kilde: Livestrong

Kommentarer

Aktuelle innlegg