Hvorfor er chili sterkt?

Chili er frukten til chiliplanten. For at chiliplanten skal få spredd frøene, er den avhengig av at noen spiser frukten og kaster frøene fra seg et annet sted.

Den røde fargen på en moden chili er fristende for mennesker og mange dyr. Pattedyr og mennesker har tenner som lett kan tygge i stykker chilifrø. Fugler har nebb, som ikke skader frøene.

Chili inneholder stoffet capsaicin. Dette stoffet smaker sterkt for de aller fleste dyr, men ikke for fugler. Når innsiden av munnen kommer i kontakt med dette stoffet, oppfatter den det som sterk varme. Derfor føles det som det brenner i munnen. Fugler reagerer ikke på capsaicin. Derfor vil chilifrukter som smaker sterkt mest sannsynlig bli spist av en fugl, men ikke av et dyr med tenner.

Fuglene sluker chilien hel. Frøene er helt ufordøyelige for fuglene, og kommer ut like hele, til og med ferdig gjødslet.

Jo mer capsaicin chilien inneholder, jo sterkere er den. Dette måles med Scoville-skalaen. Jalapeno måler rundt 3000, tabasco 30 000 og habanero opp til 300 000.

Kilde: Wikipedia

Kommentarer

Relatert