Hvor kommer støv fra?

Husstøv er satt sammen av mange forskjellige ting.
Lyset skinner gjennom et vindu inn i et støvete loft
Foto: Mika Baumeister

Det har blitt forsket på hva støv egentlig er og hva det kommer fra, og det har vist seg at det meste kommer utenfra. Omtrent to tredjedeler av støv i ei vanlig stue er små jordpartikler. Partiklene er så små at de svever i lufta, og legger seg på alle mulige overflater når de kommer inn i stillere luft. Trafikk og veiarbeid kan gi store mengder svevestøv.

En tredjedel kommer innefra. Mye er fiber som slites av tekstiler når de brukes. Den aller største synderen her er tørketrommelen. Det er disse fibrene som får støvet til å danne luftige dotter (hybelkaniner). Maling og lakk som slites av møblene blir også til støv.

I tillegg produserer vi mennesker mye støv. Døde hudceller og hår faller av og tørker inn. I hus med husdyr blir det mye mer støv, fordi de også mister hår og hudceller. Det er ofte disse cellene som de som er allergiske for hund og katt reagerer på. Husstøvmidd, bakterier og sopp spiser slikt avfall og bidrar også til støvmengden. Det meste av støvet inni ei pute eller en madrass kan være hudceller og avføring fra midd.


Kilder: National Public Radio (engelsk) , LHL

Kommentarer

Relatert