Hva er te laget av?

Foto: Filip H. F. Slagter
Det aller meste av te er laget av blader fra tebusken, Camellia sinensis. Det er de ytterste skuddene på busken som brukes, med unge blader. Tebusken stammer fra Asia, og det er også der det aller meste av te blir dyrket.

Teposene vi vanligvis finner i matbutikken er fylt med små biter av teblader. I spesielle tebutikker blir teen solgt som hele blader i poser. Dette er den vanligste måten å selge te på i store deler av verden. Jo helere bladene er, og jo lenger ut på skuddet bladene er høstet, jo bedre sies det at kvaliteten er.

Det vanligste i Norge er svart te, som er fermentert. Det betyr ikke at det er brukt gjær, det er heller en naturlig nedbrytning som foregår fra tebladene er høstet til de blir tørket.

Grønn te er tørket med en gang den er høstet, og går ikke gjennom den samme nedbrytningen. Grønn te inneholder mer koffein enn svart.

I tillegg finnes det mange andre versjoner av te. Det er vanlig å tilsette andre smaksstoffer. Earl Grey inneholder for eksempel olje fra en sitrusfrukt. Chai er te blandet med krydder. Iste er ofte tilsatt sukker og/eller fruktsaft.

Urtete og fruktte trenger ikke å inneholde teblader. Slike "teer" er vanligvis koffeinfrie, og må merkes med "urtete" eller "fruktte".

Kilde: Wikipedia


Kommentarer

Relatert