Kan planter høre?

Eiketre med eikenøtt
Det har lenge vært spekulert på om planter kan høre lyd. Noen påstår at planter vokser mer villig om de blir snakket til. Det har blitt påstått at noen typer musikk får planter til å vokse fortere, mens andre typer musikk har motsatt virkning. Jeg har til og med møtt en profesjonell ølbrygger som spiller forskjellig musikk for å påvirke øl som gjærer. (Gjær er en sopp, ikke en plante)

I 2014 gjorde amerikanske forskere forsøk som viste at trær som hørte larver gnage på blader, begynte å skille ut forsvarsstoffer som fikk bladene til å smake bittert, lukte vondt, eller bli seigere.  Trærne kunne høre forskjell på lyden av larver og lyden av for eksempel vind. Det har lenge vært kjent at planter kan lukte, et tre som lukter forsvarsstoffer fra nabotreet vil også begynne å forsvare seg.

Lukta som kommer når gress blir klippet er visstnok et sånt stoff. Det advarer andre planter om at gressklipperen angriper gresset. Jeg kan derimot ikke finne informasjon om det har blitt gjort forsøk med lyden av en gressklipper. Kanskje kan gresset også høre den.

Australske forskere gjorde i 2017 et lignende forsøk med trerøtter og vannrør. De fant ut at røttene vokste mot lyden av vann, uansett om selve vannet var gjemt inne i et tett rør. Det overrasket dem at plantene kunne høre forskjell på ekte vann og et opptak av rennende vann inni i røret. Lukt var utelukket, siden røret var vanntett.

Planter har ikke ører. De har et balanseorgan inne i hver eneste celle. Dette er veldig viktig for planter, de må jo vite hva som er opp og ned når de skal vokse. Hos oss sitter balanseorganet inne i øret. Den mest sannsynlige forklaringen på plantehørsel er at balanseorganene deres kan merke lydbølger. Stemmer dette, må jo plantene være eksperter på å finne ut hvilken retning lyden kommer fra. Vi får det jo ganske godt til med bare to ører.

Det at planter faktisk kan høre er ny kunnskap. Det vil helt sikkert bli forsket mye mer på dette i tiden som kommer. Vi vet for eksempel lite om hvordan trafikkstøy påvirker planter. Kanskje vil stiklinger rote seg lettere om de får stå over et vannrør...

Kilder: BBC, University of Western Australia

Kommentarer

Relatert