Kan fugler sove i lufta?

Fugler kan faktisk sove i lufta.
Fiskeørn tar av fra reiret sitt
Foto: Skyler Ewing

Forskere lar lenge lurt på om fugler kan sove mens de flyr. Mange fugler flyr veldig langt og tilbringer så å si all tiden i lufta. Derfor fant noen forskere på å feste et EEG-apparat, som måler hjerneaktivitet, på en fregattfugl. Fregattfugler flyr langt utover havet og kan være ute i flere uker om gangen.

De fant ut at fuglene faktisk sov i lufta. Havfugler har lange, smale vinger, og kan glidefly et godt stykke før de trenger å flakse med vingene. Slik flyr de særlig om natta, da de ikke jakter aktivt. Fregattfuglene som ble studert sov i opptil ett minutt om gangen i lufta. De fikk ikke så veldig mye søvn på den måten, bare et par timer i døgnet til sammen. De tok igjen for den tapte søvnen da de kom på land igjen. Da kunne de sove i 12 timer.

Andre fugler sover med bare en hjernehalvdel om gangen. Da fuglene som ble studert sov med halve hjernen, begynte de å fly i ring, fordi den ene vingen sov. Slik kunne de være våkne og oppmerksomme, og fremdeles få nok søvn til at det ikke ble for usunt.

Slik kan også delfiner sove. De trenger jo å komme opp for å puste regelmessig.

Kilde: nature.com (engelsk)

Kommentarer

Relatert