Kan det bli jordskjelv i Norge?

Det er faktisk jordskjelv i Norge ganske ofte. Vi bor ikke i en typisk jordskjelvsone, men likevel får vi små jordskjelv innimellom. På fastlandet er det Nordland som er mest utsatt for jordskjelv. Der registreres det omtrent ett i året. Det kan gå 10-20 år mellom jordskjelv som er sterke nok til å merkes for folk flest. Noen ganger kommer jordskjelv i svermer, og da kan det bli registrert mange i løpet av et par måneder. Disse er vanligvis for svake til å merkes, men de blir plukket opp av måleinstrumenter.

Svalbard og de andre øyene i Norskehavet er mer utsatt for jordskjelv.  I 2008 var det et kraftig jordskjelv på Svalbard, og i 2012 et enda kraftigere et på Jan Mayen. Disse øyene ligger i et område der det ofte er bevegelse i fjellet. På Jan Mayen ligger også Norges eneste vulkan! Den hadde sist utbrudd i 1985.

Derfor kan vi si at det kan bli både jordskjelv og vulkanutbrudd i Norge. Det skjer bare på steder der det ikke er så høy befolkning, så det er ytterst sjeldent at det gjør noen skade.

Kilde: jordskjelv.no


Kommentarer

Aktuelle innlegg