Hvorfor må vi sove?

Lampe lyser over ei hotellseng
Foto: JP Valery
Vi har enda ikke funnet et helt klart svar på hvorfor vi må sove hver natt.
Det eneste som er bevist er at det er veldig usunt å ikke sove. Både mennesker og dyr trenger søvn. Om vi ikke sover, blir vi trøtte. Det går sterkt utover evnen til å yte, både fysisk og psykisk. Etter ei søvnløs natt, blir reaksjonstiden vår så lang at det kan sammenlignes med å ha 1 i promille.

Går vi lenge nok uten søvn, sovner vi enten vi vil eller ikke. En person som ikke har sovet på ei natt eller to, vil sove i noen øyeblikk om gangen. Det kalles mikrosøvn og kan være farlig om en for eksempel kjører bil. Etter flere søvnløse netter vil de fleste også begynne å hallusinere. Det er for eksempel vanlig for soldater som går gjennom "helvetesuka" i militæret, der de må marsjere i dagevis uten søvn. Etter fire-fem døgn kan den psykiske helsen til soldatene sammenlignes med en person med schizofreni.

Det er naturlig for mennesker å sove om natta, fordi synet vårt er tilpasset dagslys. (Eller omvendt.) Når det blir mørkt, produserer kroppen et hormon som kalles melatonin. Det gjør oss trøtte. Derfor kan skiftarbeidere ofte sove dårlig, døgnrytmen deres er ikke naturlig.

Noen forskere mener at kroppen vår helbreder seg selv mens vi sover. Barn vokser mest i søvne, og sår gror fortere. Immunforsvaret vårt er mest effektivt mens vi ligger i ro. Noen mener at hjernen vår reparerer seg selv mens vi sover, og at minner og lærdom blir lagret på en mer effektiv måte.

Det foregår mye inni kroppen mens vi sover, som vi ikke er klar over. En amerikansk hjerneforsker har kommet fram til at hjernen "rydder opp" mens vi sover. Nye nerveforbindelser dannes, og unødvendige kappes av. Andre forsterkes. Avfallsstoffer kastes ut. Dette kan være grunnen til at vi husker nye ting bedre om vi får sove godt etter å ha først lært det.

Andre forskere har bevist at kroppen reagerer på samme måten på søvnmangel som på betennelse. Det kan tyde på at også resten av kroppen rydder opp og forsterker seg mens vi sover.

Noen trenger mer søvn enn andre. Vi vet ikke hvorfor. Men vi trenger alle å sove om natta, fordi det er sunt.

Kilde: VG, BBC (engelsk)

Kommentarer

Relatert