Hvorfor har hunder så god luktesans?

Hunder har mye bedre luktesans enn oss mennesker, så mye bedre at de hjelper oss i det daglige med oppgaver som trenger god luktesans. Det er ikke bare fordi hunder er spesielt flinke til å lukte, det er også fordi vi mennesker er uvanlig dårlige til det.

Alle virveldyr har en nese, og en hjerne som tolker inntrykkene fra den. Hunder har store neser i forhold til resten av hodet. Neseborene er lange og rette, og det er omtrent 50 ganger så mange lukteceller i en hundenese som i en menneskenese. I tillegg tar luktesansen opp en mye større del av en hundehjerne enn i en menneskehjerne. Den delen av hjernen som tar seg av luktesansen regnes som en primitiv del av hjernen. Hos pattedyr er den mer avanserte delen bedre utviklet, men hunder har i tillegg en godt utviklet luktehjerne. Hunden sin er omtrent 40 ganger større enn vår.

Akkurat hvorfor hunder har en så god luktesans er en annen ting. Villhunder og ulver jakter på en måte som bruker luktesansen aktivt. De jakter helst i tussmørket tidlig om morgenen og seint på kvelden. De bruker også luktesansen til å lukte forskjell på andre hunder, og når en hund går og snuser ned i bakken, får den med seg hvem eller hva som har gått der tidligere. Alle hunder har bruk for nesen sin, hele tiden.

Vi mennesker er mye mer avhengige av synet. Vi er aktive om dagen, og en forholdsvis stor del av hjernen vår tar seg av signaler fra øynene. Når vi legger sammen forskjellene i nesen og i hjernen, kan vi si at hunder har en 10 000 til 100 000 ganger sterkere luktesans enn oss!

Kommentarer

Relatert