Hva skjer når noe råtner?

Det er to ting som skjer når noe råtner.
Råtten banan

Når en plante eller et dyr dør, virker ikke stoffskiftet lenger. Stoffer inni cellene som vanligvis bryter ned mat, bakterier og lignende begynner å bryte ned cellene i stedet. Cellene sprekker og løsner fra hverandre. Dette gjør at for eksempel frukt blir vassen og fisk blir bløt. Næringsstoffer brytes ned i kontakt med vann eller luft. Spesielt fett kan reagere med luft og bli harskt. Det er grunnen til at melk som har stått åpen begynner å smake ekkelt.

Det neste som skjer er at sopp og bakterier begynner å spise. Soppene og bakteriene bruker opp næringsstoffene, og skiller ut avfallsstoffer som lukter vondt. Forskjellige typer bryter ned mat på forskjellige måter. Muggsopper sender mikroskopiske tråder dypt ned i det de vokser på for å hente ut næring. Gjærsopper danner gass. Mange bakterier beskytter seg selv med slim, derfor blir råttent kjøtt slimete. Bakterier som lever i luft lukter vanligvis ikke så vondt som bakterier som ikke liker frisk luft. Derfor lukter det mye verre i en søppeldunk enn i en komposthaug.

Når noe ligger ute og råtner, kommer også insekter og mark til og begynner å spise. Mange insekter har spytt som bryter ned maten, så den blir flytende. Det gjør det enda lettere for bakterier og sopp å komme til. Til slutt blir avfallsstoffene liggende igjen som næring i jorda. Derfor er kompostjord så næringsrik for planter.

Kilde: Trees for Life

Kommentarer

Relatert