Hvorfor gir løk tårer i øynene?

En gul løk holdt i hånden
Løk inneholder irriterende stoffer inni cellene, som beskytter mot planteetende dyr. Det er disse stoffene som gjør at løk og hvitløk smaker sterkt. Når løkcellene blir ødelagt, reagerer to av disse stoffene med luft, og produserer et nytt stoff som både er enda mer irriterende og fordamper lett. Dampen havner i øyne, nese og munn på oss.

Slimhinnen i øynene er veldig følsom for irritasjon. Når gassen fra løken treffer slimhinnen, begynner tårekjertlene i øyet å produsere rikelig med tårer for å vaske stoffet bort. Derfor får vi tårer i øynene av å kutte løk.

Jo flere celler som blir knust, jo mer gass kommer det ut. Derfor kan vi reagere sterkere på løk som skjæres opp med en sløv kniv enn med en skarp. Det er også stor forskjell fra løk til løk på hvor mye de inneholder. Noen løksorter har mer enn andre, og det kommer også an på forholdene løken ble dyrket under. En løk som har opplevd mye stress som tørke og skader, kan produsere mer av de sterke stoffene.

Hvitløk inneholder en annen variant av forsvarsstoffet, som ikke omdannes til gass like lett. Derfor kan vi få tårer i øynene av å spise sterk, rå hvitløk, men ikke av å skjære i den.

Kommentarer

Relatert