Hvorfor får vi luft i magen av bønner?

Foto: Filip H. F. Slagter
Bønner er veldig næringsrike, og inneholder mange forskjellige næringsstoffer.

Bønner inneholder spesielt mye løselig fiber. Løselig fiber er karbohydrater som er litt for tunge til å brytes ned i magen og tynntarmen. Bakteriene i tykktarmen er veldig glade i slike næringsstoffer. Disse bakteriene spiser karbohydrater uten å puste luft, mye på den samme måten som gjærsopp gjør. Akkurat som gjærsopp, skiller de ut store mengder gass. Det meste er karbondioksid og nitrogen, som er luktfrie, men noen gasser kan også lukte vondt. Spesielt svovelholdige gasser lukter råttent.

Om bønner ikke er godt nok kokt, kan de også inneholde lectin. Lectin er giftig for magen og tarmene, og om vi får i oss dette kan vi bli syke. Lectinforgiftning minner om omgangssyke, det gir oppkast, kvalme og diare. Det er nok å koke bønner ved 100 grader for å bryte ned lectin, det må altså boblekoke. Det er også lurt å kaste vannet som bønnene har ligget i bløtt i.

Bønner på boks er helt lectinfrie, men de er fremdeles fulle av løselig fiber. Spesielt vannet i boksen inneholder veldig mye. Brekkbønner er umodne, og har ikke utviklet så mye karbohydrater enda.

Det er ikke bare bønner som inneholder løselig fiber. Alle typer kål er fulle av det, spesielt om den har blitt kokt i kort tid. Steinfrukter som plommer og fersken inneholder også mye løselig fiber. Forskere er enige om at det er sunt å få i seg løselig fiber gjennom maten, men om magen ikke er vant til det kan lufta bli veldig plagsom.

Kilder: Berkeley University (engelsk) Wikipedia

Kommentarer

Relatert