Hvorfor er urin gul?

Alle pattedyr har gul urin, akkurat som mennesker.

Det meste av gulfargen kommer fra et stoff som heter urobilin. Det er et avfallsstoff fra stoffskiftet vårt. Når røde blodceller blir gamle, brytes de ned i leveren, og det røde hemoglobinet i dem omdannes til urobilin. Jernet i hemoglobinet går tilbake i kroppen for å brukes i nye, røde blodceller. Urin inneholder også andre avfallsstoffer, for det meste fra nedbrutt protein.

Kroppen produserer vanligvis like mye urobilin hver dag. Jo mer vann vi drikker, jo mer urin produserer vi. Derfor blir urinen lysere når vi drikker mye vann og mørkere når vi drikker lite. Tidlig på morgenen har vi vanligvis ikke drukket noe vann på mange timer, så urinen er nesten alltid mørkest og sterkest da.

Det fins også andre fargestoffer som kan påvirke fargen på urinen. Vitamin B2 er sitrongult, og om vi får i oss mye vitamin B2 kan urinen bli veldig sterkt gulfarget. Vitamin C er oransje og skilles også ut i urinen. Fargestoffer fra rødbeter kan gjøre urinen rosa, og noen medisiner kan farge urinen grønn eller blå! Hvit urin kan være et tegn på urinveisinfeksjon, men før urinen blir hvit merkes nok infeksjonen godt...

Om urinen er helt blank, er det et tegn på for mye vann. Det går faktisk an å bli syk av å drikke for mye vann. Mørkegul eller brun urin er derimot et tegn på at kroppen har for lite vann, så den sparer på det i urinen.

Kilde: Wikipedia (engelsk)

Kommentarer

Aktuelle innlegg