Hvorfor er planter grønne?

Så å si alle planter er grønne fordi bladene inneholder klorofyll. 

Klorofyll er et organisk stoff, som er bygd opp nesten på samme måten som hemoglobin i blod. Mineralinnholdet er litt forskjellig, derfor er klorofyll grønt i stedet for rødt.

Plantene bruker lys som energikilde. Den kjemiske reaksjonen som bygger opp sukker inne i bladene foregår ved hjelp av klorofyll. Det kalles fotosyntese (rett oversatt, oppbygging med lys)

Dagslys er satt sammen av alle regnbuens farger. Vi oppfatter lys som hvitt om det inneholder alle bølgelengdene av lys som øynene våre kan oppfatte. Når lys treffer klorofyllet i bladene, blir det røde og blå lyset gjort om til energi som driver fotosyntesen. Det grønne lyset blir kastet tilbake. Derfor ser bladene grønne ut.

Også planter med røde eller spraglete blader inneholder klorofyll. De inneholder også andre fargestoffer som hjelper til med fotosyntesen, og bruker andre bølgelengder av lys for å lage energi.

Det fins også planter som ikke inneholder klorofyll. Disse plantene ser bleke ut, som spøkelser. Derfor har de da også fått navn som hekseblomster, trollplanter, spøkelsespiper, osv på forskjellige språk. Slike planter får næringen sin fra sopper i jorda som bryter ned organisk stoff, eller fra å snylte på andre planter.

Kilde: Wikipedia (engelsk)

Kommentarer

Relatert