Hvorfor er bier viktige?

Bie på en tistel
Foto: Filip H. F. Slagter
Vi hører mye for tiden om bier og humler, og hvor viktig det er å ta vare på dem. I mange deler av verden har det blitt mye mindre bier de siste årene, og grunnen til det forstår vi ikke helt enda. Det kan være mange grunner til det.

Bier og humler spiser nektar og pollen fra blomster. Det skal mange blomster til for å få nok mat. Ei vanlig honningbie kan fly ei mil fra bikuben og besøke 5000 blomster på en dag! Bier er hårete, og det blir sittende fast pollen i hårene, som blir med til neste blomst. Der faller noe av det av og bestøver blomsten.

Nesten alle blomster trenger å bestøves for å sette frukt. Noen, slik som gress og bjørk, bestøves av vinden. (Det er derfor de produserer så utrolig mye pollen. Lufta blir full av det, og det plager allergikere) Noen få kan bestøve seg selv. Alle de andre må ha et insekt på besøk for å sette frø. Sommerfugler bestøver mange, men det meste av jobben blir gjort av bier og humler.

Alle slags frukttrær må bestøves. Epler, pærer og plommer må ha pollen fra et annet tre, helst av en annen sort. Det kan de bare få om insekter er villige til å fly mellom hvert tre. Jordbær og bringebær trenger bier så mye at det er vanlig å sette ut bikuber i nærheten av for eksempel bringebæråkre. (Det gir også god honning)

Mye av maten vi spiser er egentlig frukter eller frø. Tomat og paprika er egentlig frukter som må bestøves. Det samme er squash, som er en viktig grønnsak i Amerika. Nøtter er frø fra trær. Erter og bønner er frø, og for store deler av verden er bønner den aller viktigste kilden til protein. Uten bønner og erter ville det blitt hungersnød i for eksempel India, der det bor over en milliard mennesker. Bare korn, som er vindbestøvet, og poteter, som ikke er en frukt, ville vært spiselige uten bier.

Vi vet ikke helt sikkert hvorfor det har blitt mindre bier i verden. Forurensning, sykdom, klimaforandringer og insektmidler har fått skylden. Det kan være en av disse tingene, eller mer sannsynlig en kombinasjon av dem. På Cuba, der det er forbudt å bruke insektmidler, har ikke bestanden av bier gått like mye ned som i for eksempel USA. Det er satt igang prosjekter her i Norge som går ut på å plante blomster som ville humler liker, for at de skal trives og formere seg.

Kilder: Artsdatabanken, Wikipedia

Kommentarer

Aktuelle innlegg