Hvorfor blir vi reisesyke?

Det er ikke alle som blir sjøsyke og bilsyke like lett, men for de som blir det er det plagsomt. Omtrent en tredjedel av befolkningen blir lett reisesyke.

Når inntrykket fra de forskjellige sansene ikke stemmer med hverandre, blir vi fort svimle. For noen som blir sjø- eller bilsyk, er det spesielt balansesansen i øret og synet som ikke blir enige. Balansesansen oppfatter hvilken retning og fart vi beveger oss i, og hvilken vinkel kroppen står eller sitter i.

Sitter vi på i en bil, opplever vi at vi beveger oss hele tiden, mens det ser ut som om innsiden av bilen står stille. Den som kjører bilen opplever ikke det samme, fordi sjåføren har blikket sitt festet på veien. Derfor får han eller hun det samme inntrykket fra balansesansen som fra synet. I en båt vil vi merke bevegelsen fra bølgene, mens selve båten står stille i forhold til oss. Blir bølgene sterke nok, vil kroppen nærmest bli vektløs på tur ned i bølgedalene, og det irriterer magen!

Når hjernen får to forskjellige inntrykk samtidig, tror den at noe er galt. Forskere tror at svimmelheten utløser et forsvar mot gift. Mange giftstoffer og rusmidler gjør oss jo svimle og ustødige! Når kroppen tror den har fått i seg noe giftig, vil den prøve å tømme magen så vi ikke får i oss mer gift. Derfor blir vi kvalme og kaster opp.

Å se på ei bok, en TV-skjerm eller en telefon vil vanligvis gjøre oss reisesyke fortere. På den andre siden hjelper det å se ut av vinduet, for da stemmer inntrykkene mer overens.

Kommentarer

Relatert