Hvorfor er gulrøtter oransje?

Selv om de gulrøttene vi vanligvis ser er oransje, heter de jo gulrøtter. Hadde de alltid vært oransje, ville det vært mer logisk å kalle dem for oransje røtter. Svaret på dette ligger i historien.

De første gulrotsortene som ble dyrket kunne ha mange forskjellige farger. Ville gulrøtter er hvite. Da mennesker begynte å dyrke gulrøtter, avlet de på smaken og næringsinnholdet, ikke så mye på fargen. Derfor dukket det opp hvite, grønne, gule, oransje, røde og lilla gulrotsorter.

 I bøker fra middelalderen er røde og gulrøtter nevnt. Kanskje var de første gulrøttene i Norge gule. Det kommer fram i bøkene at mange foretrakk gule gulrøtter i middelalderen, fordi de farget ikke av i grytene da de ble kokt. Lilla og røde gulrøtter kan smitte av farge til kokevannet, akkurat som rødbeter og rødkål.

De oransje gulrøttene ble avlet fram på 1600-tallet i Nederland. Oransje er nasjonalfargen i Nederland, fordi den er et symbol på den nederlandske kongefamilien. På 1600-tallet var det oransje i det nederlandske flagget, der det er rødt nå. Derfor ble oransje gulrøtter raskt populære det. Store deler av plante- og grønnsakhandelen i Europa går gjennom Nederland den dag i dag. Sånn var det også på den tiden. Nederland var også en av de store sjøfartsnasjonene, og derfor spredte de oransje gulrøttene seg fort over hele verden.

De gamle gulrotsortene har blitt mer populære igjen i de siste årene. Forskjellige farger har litt forskjellig innhold av vitaminer og næringsstoffer, og smaken kan også variere.

Kilde: Carrot Museum (engelsk)

Kommentarer

Relatert