Hvordan holder reinsdyr varmen om vinteren?

Fem reinsdyr med vinterpels i snøen
Foto: Hans-Jurgen Mager
Mange store dyr, for eksempel bjørner og isbjørner, går i hi om vinteren. Reinsdyr gjør ikke det. Der reinsdyr trives, blir det kaldt om vinteren. I Norge er det mest reinsdyr på fjellviddene, men de vandrer for å finne mat etter som årstidene forandrer seg. På Finnmarksvidda kan det bli -30, men det plager ikke reinen.

Pelsen hos reinsdyr har to tykke hårlag. Det underste laget er ullhår, som isolerer ganske godt. Det ytterste laget har tykke, stive hår som er fylt med luft! Slike hule hår isolerer uvanlig godt mot kulde. Hulfiber, som brukes i vinterklær og vinterdyner, etterligner reinsdyrhår og virker på samme måten.

Reinsdyr har kalde føtter og neser. Lufta de puster inn varmes opp inni nesen. Blodet som strømmer fra de kalde føttene til kroppen varmes gradvis opp av det varme blodet som strømmer motsatt vei. Det kalles motstrømsprinsippet, og det er en effektiv måte å holde kroppen varm på. Mange dyr som lever i kalde strøk har denne typen blodårer i beina.

En rein er så godt tilpasset kaldt vær at den begynner ikke å fryse før det blir kaldere enn -30. Den får heller problemer med å kjøle seg ned om det blir for varmt.

Kilder: Wikipedia, villrein.no

Kommentarer

Relatert