Hvor varmt og kaldt kan det bli på jorda?

Her i Norge blir det sjelden kaldere enn -25 om vinteren og varmere enn +30 om sommeren. Vi har et mildt klima, selv om vi ligger nord for polarsirkelen. Dette er fordi Norge ligger i en varm havstrøm. Havet fryser ikke om vinteren i Norge, så havlufta varmer opp landet til og med midt på vinteren. Om sommeren kjøler havet ned lufta.

Andre steder på jorda er ikke like heldige. Det blir mye varmere og kaldere i innlandet, der havlufta ikke kommer til. Ørkener kan bli utrolig varme og kalde. Det er vanligvis ikke skyer på himmelen i en ørken. Sola får skinne uforstyrret om dagen, og varmen stråler fritt ut i verdensrommet om natta.

De delene av Norge som ligger lengst mot øst, for eksempel Finnmarksvidda og Røros, har et lignende innlandsklima. Derfor kan det bli veldig kaldt på disse stedene.

Den høyeste temperaturen som er målt i skyggen er 70,7 grader. Det ble målt på bakken i ørkenen i Iran i 2005. Det er varmt nok til å gi en brannskade Det varmeste bebodde stedet er Dallol i Etiopia. Det området er så tynt befolket at det er vanskelig å finne en varmerekord, men det blir over 40 grader der så å si hver eneste dag.

Klimaet på jorda er alltid i forandring, og nå er vi inne i en periode hvor gjennomsnittstemperaturen stiger. Vi kan vente oss at varmerekorden blir slått i nær framtid.

Den laveste temperaturen som har blitt målt på jorda er -89,2 grader i Antarktis i 1985, Det er kaldt nok til å fryse karbondioksid til tørris. Satellitter har målt enda lavere temperaturer i Antarktis, ned til under -90. Det kaldeste bebodde stedet på jorda er Oymyakon i Sibir. Kulderekorden der er -
67,8.

Til sammenligning er kulderekorden i Norge -51,4 fra nyttårsaften mellom 1885 og 1886 i Karasjok. Varmerekorden er på 35,6  fra Nesbyen i juni 1970.


Kilder: NASA, yr.no

Kommentarer

Relatert