Hvor varmt er det på sola?

Solas overflate, sett gjennom et teleskop med solfilter
Foto: NASA
På overflaten til sola er det ca. 5500 grader.

Dette har vi funnet ut ved å se på fargen til sollyset. Alt sender ut varmestråling. Jo høyere temperatur det har, jo høyere opp i spektrumet kommer strålingen. Når temperaturen kommer over 5-600 grader, begynner varmestrålingen å bli synlig som rødt lys. En rødglødende stråleovn eller en brødrister er eksempler på dette. Blir temperaturen enda høyere, forandrer fargen på strålingen seg. Glødetråden i ei gammeldags lyspære holder over 2000 grader og sender ut gulaktig lys.

Sola er hvitglødende. Ser vi sola lavt på himmelen, oppfatter vi det gule og røde lyset best, men sollys inneholder alle fargene vi kan se. Siden den er så varm, sender den også ut usynlig ultrafiolett stråling. Den er høyere opp i spektrumet enn synlig lys. Det fins også stjerner som er enda varmere, opptil 20 000 grader. Slike stjerner ser blå ut, men det aller meste av lyset fra dem er ultrafiolett.

Inne i sola er det ekstremt mye varmere. Det er vanskelig for varmestråling å slippe gjennom alle gasslagene inne i sola, så det er ikke lett å se akkurat hvor varmt det kan bli. Den varmeste delen av sola er atmosfæren rundt den, som kalles koronaen. Den er så tynn og lyser så svakt at den vises bare når det er total solformørkelse. Vi vet ikke enda hvorfor det er så varmt der.

Kilde: NASA

Kommentarer

Relatert