Hvor kommer salt fra?

Salt er et mineral. Det er kanskje det eneste vi spiser som ikke er organisk, det vil si at det ikke kommer fra noe som har vært levende.

Det er flere måter å utvinne salt på. Det finnes salt i havet, i saltsjøer, og i saltårer i jorda. Salt nede i jorda kommer fra saltsjøer som har tørket inn for lenge siden og blitt begravd. Slike saltårer kan graves ut i gruver. Det kalles ofte mineralsalt eller steinsalt.

Havsalt kommer fra sjøvann som har blitt kokt slik at saltet blir liggende igjen. I varme land er det vanlig å soltørke sjøvann for å lage havsalt. Da blir vannet stengt inne i en grunn dam, og fordamper i sola. I gamle dager var salt det vi importerte mest av i Norge. Det ble gjerne byttet mot tørrfisk. Vi har mye sjøvann, men det skulle mye ved til for å koke det inn til havsalt.

Havsalt og steinsalt har litt forskjellig mineralinnhold, og mange vil si at de smaker litt forskjellig. Noen typer steinsalt kommer fra områder som setter sterk smak på saltet. Rosa mineralsalt inneholder for eksempel jern. Svart salt inneholder svovel, som får saltet til å lukte og smake som egg.

Noen planter som vokser ved sjøen kan ta til seg så mye salt at de faktisk smaker salte. Salturt er en slik plante, som vokser vilt i Norge.

Kommentarer

Relatert