Hvilket dyr er smartest?

Mennesker har veldig lenge vært nysgjerrige på hvilke av dyrene som er smartest. Det er nesten umulig å finne ut, siden dyr ikke kan kommunisere med oss på samme måte som vi snakker med hverandre. Dyr har ikke like avanserte språk som vi har.

Et forsøk som flere forskere har gjort, for å finne ut om dyr har bevissthet, er å tegne en flekk på forskjellige dyr og la dem se seg i speilet. Ser de etter flekken på sin egen kropp, eller prøver de å tørke bort flekken, har de skjønt at det er sitt eget speilbilde de ser og ikke et annet dyr. Noen dyr vil prøve å angripe speilbildet. De har helt sikkert ikke skjønt det.

Ni dyr har så langt bestått denne prøven. De ni dyrene er begge elefantartene, begge sjimpanseartene, gorilla, orangutang, delfiner, spekkhoggere, og skjærer. De fleste vet at elefanter, aper og delfiner er uvanlig intelligente dyr. Skjæra kommer kanskje mer som en overraskelse. Denne testen kan tyde på at skjæra er det smarteste dyret i den norske naturen.

Kråkefugler er i det hele tatt smarte og nysgjerrige skapninger. Det går historier om kråker og skjærer som har blitt venner med mennesker, og til og med har byttet blanke "skatter" mot mat. De er flinke til å lære seg nye lyder. Ravner lærer fort å etterligne menneskeord. Alle kråkefuglene kan telle, og oppdager fort om det er for mange eller for få egg i reiret.

Ei vanlig skjære har full oversikt over alle stedene den har gjemt unna mat på, og kan huske gjemmestedene flere år etterpå. Den kan lære seg å kjenne igjen enkeltmennesker, og akkurat som elefanten har den god hukommelse. En australsk forsker har funnet ut at skjærer som har blitt angrepet av et menneske vil huske ansiktet neste gang den møter det samme mennesket ute. De kan til og med lære seg hvor folk bor.

Nå skal det sies at det finnes mange forskjellige typer intelligens. Hunder er for eksempel eksperter på å forstå menneskespråk og følelser hos mennesker. Området som styrer følelser i en hundehjerne virker mye på samme måte som vårt. Hunder er kanskje dumme, men de er glad i oss på ordentlig.

Kilder: animalcognition.org,  birdminds.com, , Daily Mail

Kommentarer

Relatert