Går det an å være våken mens vi drømmer?

Vanligvis er vi bevisstløse når vi sover. Vi har ikke kontroll over kroppen, og vi får ikke med oss inntrykk fra sansene. Det skal sterke inntrykk til for å vekke oss.

Det går an å vært bevisst i en bestemt søvnfase, nemlig mens vi drømmer. Når vi sover, går vi gjennom flere søvnfaser. Fasene gjentar seg omtrent hver 90.minutt. Først har vi en fase med lett søvn, så en med dyp søvn, og etter det en fase med såkalt REM-søvn. Den kalles også drømmesøvn. REM står for Rapid Eye Movement, som betyr raske øyebevegelser.

I REM-fasen er kroppen helt lammet, bortsett fra øynene og noen små muskler som for eksempel de som gir oss gåsehud. Øynene beveger seg raskt fram og tilbake bak øyelokkene. Det er under REM-søvnen at vi drømmer mest. Hadde ikke kroppen vært lammet, hadde vi beveget oss kraftig i søvne og risikert å skade oss.

Forskere har målt hjernebølgene på mennesker og dyr som sover med EEG. Det har vist seg at hjernebølgene under REM-søvnen er veldig like hjernebølgene i våken tilstand. Det er ikke noen lang vei fra en drøm til bevissthet. Forskere har også gjort forsøk med bevisst drømming. I et tilfelle klarte en mann som sov å kommunisere med våkne forskere ved å bevege øynene med vilje inni drømmen.

Å vært klar over at vi drømmer kalles bevisst drømming. De fleste har opplevd dette uten å tenke over det. Hvem har ikke hatt et mareritt, og etter hvert forstått at dette er bare en drøm? Vanligvis varer denne tilstanden i bare noen øyeblikk før vi våkner, men det går an å trene seg opp til å kjenne igjen vanlige drømmer og være bevisst i lenger tid. Det er for eksempel lettere å ikke våkne med en gang om en ikke blir for ivrige.

Det vi drømmer foregår inne i vårt eget hode, og alt som skjer i en drøm er helt ufarlig. Om vi er klar over at dette er bare en drøm, kan vi egentlig gjøre akkurat hva vi vil. Alt som skjer er 100% privat, fordi kroppen er jo lammet. Ingenting vises utenpå. En bevisst drøm kan være som en litt mer avansert dagdrøm. Det går an å bryte naturlovene og for eksempel fly eller bruke magi. Om vi finner et fint bilde eller bra musikk i en bevisst drøm, går det for eksempel an å legge godt merke til hvordan det ser ut og male det etter å ha våknet. Flere berømte bilder, dikt og sanger har blitt til på den måten.

Noen mennesker drømmer bevisst helt naturlig, uten å ha trent spesielt på det. Andre må lære det. Det fins mange nettsider og diskusjonsforum på nettet hvor dette blir diskutert. Noen apper påstår at de kan hjelpe med bevisst drømming, vanligvis ved å gi et lyd- eller lyssignal når appen tror at vi er i REM-søvn.

Bevisst drømming kan være en veldig effektiv måte å bli kvitt mareritt på. Det er liksom ikke så skummelt lenger når vi vet at det bare er en drøm. Kjenner vi igjen marerittet, går det an å rett å snu ryggen til det som er skummelt, viske det ut, fly bort fra det...bare fantasien begrenser hva vi kan få til.

Kanskje er å lese om dette alt som skal til for å skjønne at du drømmer neste natt.

Kilde: LD4all (engelsk)

Kommentarer

Relatert