Drømmer dyr?

Det er vanskelig å finne ut av hva som skjer inne i hodet på dyr, fordi de kan jo ikke snakke med oss om det. Alle dyr sover, men drømmer de?

For å finne ut om dyr drømmer, kan forskere for eksempel studere søvnfasene til dyret. Mennesker drømmer mest under REM-søvn. Det er en søvnfase som dukker opp omtrent hvert 90. minutt gjennom hele natta, mellom perioder med dyp søvn. REM står for Rapid Eye Movement, raske øyebevegelser.  Under REM-søvn er kroppen helt lammet, men øynene beveger seg raskt. Om et dyr har denne søvnfasen, er det også sannsynlig at det drømmer.

I 1958 studerte en fransk psykolog katter som sov. Han la merke til at med regelmessige mellomrom ble kattene helt slappe i kroppen, mens labbene og værhårene bevegde seg. Øynene rørte seg som på et menneske i REM-søvn. Forskeren la også merke til at en katt med en hjerneskade som ødela området i hjernen som lammer kroppen under REM-søvn ikke ble slapp i kroppen. Denne katten løp rundt i søvne, freste og jaktet på noe usynlig. Da han undersøkte hjernebølgene til kattene med EEG, lignet mønsteret under denne søvnfasen på hjernebølger i våken tilstand. Det skjer også hos mennesker når vi drømmer.

Flere katte- og hundeeiere har fortalt om dyr som har hatt mareritt. De har sovet tungt, og labbene har rykket og værhårene spredd seg. Noen ganger har dyrene laget lyder i søvne, som om de var redde. Plutselig våkner de, pelsen stritter, og dyret skynder seg opp i fanget til eieren for å gjemme seg og få trøst. Det er et mysterium hva de har drømt om, men det et tydelig at det var noe skremmende.

Så å si alle pattedyr har REM-søvn, har det vist seg. Når hunder og katter ligger på siden mens det rykker i labbene deres, drømmer de. Rovdyr som hunder og katter drømmer mer enn typiske byttedyr som mus og kaniner. Slike dyr sover også i det hele tatt lettere, for å kunne rømme lettere om de blir jaktet på.

I 2012 studerte kanadiske forskere søvn hos blekkspruter. De kom fram til at blekksprutene sov i ca. to minutter av gangen. Omtrent hvert halve minutt gikk de inn i en søvnfase der kroppen lå helt stille, men huden skiftet farge. (Blekkspruter kan skifte hudfarge med vilje. De skifter farge for å gå i ett med bakgrunnen, for å kommunisere med andre blekkspruter, eller for å skremme rovdyr) Bare voksne blekkspruter hadde denne søvnfasen. Slik er det ikke hos mennesker, barn har mye mer REM-søvn enn voksne. Derfor har disse forskerne en teori om at REM-søvnen hos blekkspruter har utviklet seg uavhengig av REM-søvn hos pattedyr og fugler.

Kilder: Psychweb, Frank MG, Waldrop RH, Dumoulin M, Aton S, Boal JG (2012) A Preliminary Analysis of Sleep-Like States in the Cuttlefish Sepia officinalis. PLoS ONE7(6): e38125. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0038125

Kommentarer

Relatert