Hvorfor er det ikke løver i Norge?

Foto: Filip H. F. Slagter
Selv om det norske riksvåpenet er ei løve, finnes det selvsagt ikke ville løver i Norge. I moderne tid er det ville løver bare i Afrika og ett sted i India.

Løver har pels, men de er tilpasset et varmt klima. De kan få en tykkere vinterpels om det er kaldt i lang tid, for eksempel i en dyrehage, men de trives nok best i varmen. Dyrehager her i nord har løvene sine inne om vinteren.

Ei løve trenger mye mat. I tillegg lever løver i flokk, og en løveflokk trenger å jakte dyr ofte for å få nok mat. I Norge er mange dyr mindre aktive om vinteren. Noen går i vinterdvale. Det ville vært vanskelig for en løveflokk å finne nok mat gjennom en norsk vinter. Alle dyr trenger også å spise mer når det blir kaldt.

I steinalderen fantes det huleløver i Europa. Det er funnet rester av dem så langt nord som i Danmark. De var større enn løvene som lever i dag, og hadde tykk vinterpels. Forskere har to teorier om hva som skjedde med dem.

Noen mener at steinaldermenneskene jaktet så mye på dem at de døde ut. Det var jo vanlig å bo i huler på den tiden, og der ville huleløvene også bo. Om de mistet boplassene sine og samtidig ble jaktet på, kan de lett ha dødd ut av det.

Den andre teorien er at klimaet forandret seg så mye når istiden var over at dyrene de jaktet på forsvant. Huleløver spiste villhester, bøfler, urokser og andre store istidsdyr. De snek seg til og med inn i bjørnehi om vinteren og spiste bjørner! Da isen trakk seg tilbake, forsvant disse dyrene. De siste huleløvene spiste reinsdyr.

Det er mulig, i teorien, at en løveflokk kunne ha holdt seg i live i Norge i et område med mye vilt, for eksempel i en nasjonalpark. Det vil vi aldri få vite, for å sette ut løver i Norge ville uansett vært en særdeles dårlig ide.

Kilder: Wikipedia BBC (engelsk)

Kommentarer

Relatert