Hvordan virker gjødsel?

Planter får næring på en helt annen måte enn dyr og mennesker. I stedet for å få energi fra mat, får de energien sin fra sola. Bladene på planter kan sammenlignes med solceller. De inneholder det grønne fargestoffet klorofyll, som bruker solenergi til å gjøre vann og CO2 om til sukker og oksygen. Vi kan nesten si at planter spiser lys, eller til og med puster inn lys. Dette kalles fotosyntese, og det er det skrevet hele bøker om.

Sukker i seg selv er ikke nok til å bygge opp en plantecelle. Plantene kan omdanne sukker til stivelse og fett, men for å lage vitaminer, protein og andre viktige næringsstoffer trenger de mineraler fra jorda. De mineralene som plantene bruker mest er nitrogen, fosfor, og kalium. Størstedelen av blomstergjødsel er nettopp det. I tillegg inneholder gjødsel andre mineraler som planter trenger, for eksempel jern, mangan og kobber.

Gjødsel som selges har et NPK-tall. Det viser hvor mye nitrogen(N), fosfor(P) og kalium(K) den inneholder. Forskjellige typer planter trenger forskjellige forhold mellom næringsstoffene.

I naturen vil avfall brytes ned og bli til jord. Avføring fra dyr, døde blader fra planter, og døde planter og dyr brytes ned av sopp og bakterier i jorda. Slik vil det hele tiden frigjøres næringsstoffer som plantene kan ta opp med røttene. (Se også: Hva skjer når noe råtner?) Naturgjødsel er akkurat dette. Den vanligste typen naturgjødsel i norsk landbruk er kumøkk. Hønsegjødsel er også populært, og i den siste tiden har det blitt populært å selge gjødsel som er laget av kompostert industriavfall. Fersk naturgjødsel inneholder ikke bare næringsstoffer, den inneholder også bakterier som hjelper til med å frigjøre dem fortere.

Kunstgjødsel er laget på en fabrikk. Yara i Norge er en av de største kunstgjødselprodusentene i Norge. Kunstgjødsel med nitrogen ble faktisk oppfunnet i Norge i 1905. Det blir regnet som den aller viktigste norske oppfinnelsen gjennom tiden. Kunstgjødselfabrikker bruker elektrisitet for å utvinne nitrogen fra lufta. I naturen kan lynnedslag gjøre det samme!

Uansett hva slags gjødsel som blir brukt, løses næringsstoffene opp i vann nede i jorda. Plantene trenger vann for å suge til seg næringen, og lys for å trekke vann og næring opp fra rota. Derfor er det ingen vits i å gjødsle for mye. Det går ikke an å få en plante til å vokse seg kjempestor ved å gi den en overdose gjødsel.

Kilder: Store Norske Leksikon, Yara, Hagen i Boks

Kommentarer

Relatert