Hva er gjær?


Gjær er en mikroskopisk sopp. Gjærsopper danner ikke sopptråder og sopphatter, de er vanligvis encellete. Det aller meste av gjær vi bruker hører til den samme arten.  Gjær spiser sukker og puster ut karbondioksidgass og alkohol. Det er den gassen som danner bobler i brød.

Karbondioksid oppløst i vann er kullsyre. Når vi brygger øl, blir både kullsyra og alkoholen oppløst i ølet. Den første brusen ble faktisk laget på 1700-tallet av kullsyre fra gjær! Alkoholen i brøddeig fordamper vanligvis når brødet blir stekt.

Pressgjær er levende sopp og holder seg derfor i kort tid. Tørrgjær er sopp som har gått i dvale, og holder seg mye lenger. Det er derfor vi må bruke litt varmere væske når vi bruker tørrgjær: for å trenge gjennom det tørre laget av døde gjærceller til de levende som ligger og venter inni. Gjær går i dvale om det er for tørt, om de får for mye sukker eller salt, eller om det er for kaldt. Bakegjær trives best ved 30-35 grader. Ølgjær kan gjære ned mot 5 grader.

Matvareindustrien bruker mye gjær til å lage smakstilsetninger for mat. Gjærekstrakt smaker ikke sopp, det smaker som buljong eller soyasaus.

Kilde: Wikipedia

Kommentarer

Relatert