Hva er egentlig såpe?

Blått såpestykke på brun såpekopp
Foto: Peter Heymans
Kjemisk sett er såpe faktisk et salt. Såpe er en kjemisk forbindelse mellom et mineral og ei fettsyre. Såpemolekyler har to ender: enden med fettsyren binder seg til fettstoffer, og enden med mineralet binder seg til vann. Derfor kan såpe løse fett og skitt opp i vann.

Tradisjonelt ble såpe laget ved å koke fett og lut sammen. Fettet kunne komme fra dyr (talg) eller planter (olje). Under krigen ble det til og med laget såpe av tran. Såper laget med natrium blir harde, såper laget med kalium blir flytende. Grønnsåpe er et eksempel på en slik flytende såpe, den er laget av planteolje og kalilut. I riktig gamle dager ble luten laget av aske.

Alle typer fett kan brukes til å lage såpe av. Såpe av olivenolje er populært i landene rundt Middelhavet, og slik såpe selges ofte som suvenirer. Palmeolje er også mye brukt, for eksempel i Lano.

I moderne tid blir såpe noen ganger laget av fett som spaltes til fettsyrer og glyserol i en fabrikk. Når fettsyrene blandes med lut, blir de til såpe med en gang. Såpe med mer fett blir mildere, og brukes gjerne som håndsåpe, mens såpe med mer lut blir sterkere og brukes for eksempel til gulvvask.

Såpe i seg selv dreper ikke bakterier så effektivt. Den løser opp og skyller vekk både bakteriene og skitten de lever av. Noen såper er i tillegg tilsatt bakteriedrepende stoffer.

Moderne vaskemidler vanligvis ofte ikke såpe lenger. I stedet inneholder de syntetiske stoffer med samme form som såpemolekyler: en ende som binder seg til fett og en som binder seg til vann.

Kilder: Cleaning Institute (engelsk),  Lano,  Wikipedia

Kommentarer

Relatert