Hvorfor er laks rød?

Laksekotelett på et svart skjærebrett
Foto: Karyna Panchenko
De aller fleste fiskene har hvitt eller grått kjøtt, men laks og ørret er jo lakserød. Det er fordi laks og ørret lagrer et fargestoff fra maten de spiser i kjøttet. Ville laksefisker spiser små krepsdyr i vannet, for eksempel reker og krill, som er fulle av et stoff som heter astaxanthin. Det har krepsdyrene igjen fått i seg ved å spise røde alger. Astaxanthin er fettløselig, og laksefisker lagrer fett i kjøttet. Noen krepsdyr inneholder også karoten, som gir en mer oransje farge.

Ørreter som lever i vann med lite krepsdyr, eller som har spist mye fluer og mark,  blir blekere i fargen. Det er ikke noen stor forskjell på smaken eller næringsinnholdet, men mange syns at fisken ser lekrere ut jo rødere den er inni.

Oppdrettsfisk får for som er tilsatt astaxanthin og karoten for å bli rød i kjøttet. Oppdrettere beregner hvor mye fargestoff fiskene skal spise for å bli passe rød. Fargestoffene er også antioksidanter, som kan beskytte fiskene mot sykdom. Dette blir det forsket på. Noen typer karoten kan omdannes til vitamin A i kroppen.

Det er de samme fargestoffene som gir flamingoer rosa fjær. De spiser både krepsdyr og alger, og de får forskjellig rosafarge etter hva de spiser. Det har til og med hendt at måser har fått rosa fjær av å spise laksefor fra oppdrettsanlegg. Det går også historier om torsk og sei med rosa kjøtt i områder der det er oppdrettsanlegg for laks. I teorien ville vi også skiftet farge av å få i oss store mengder fargestoffer. Mennesker som spiser veldig mye karoten, for eksempel som kosttilskudd, kan få en gulaktig hudfarge!

Kommentarer

Relatert