Hva er narasin?

En pakke kyllingfilet, merket med "Uten tilsatt narasin"
Plutselig er så å si all kyllingen som selges "Uten narasin". Det har skjedd fort, og for et par år siden visste ingen hva narasin var.

Narasin er et stoff som har vært vanlig å tilsette i kyllingfor. Det er en form for antibiotika, men det den brukes mest mot er en parasitt som kalles koksidier. Den parasitten er vanskelig å bli kvitt, så kyllingene har fått narasin i foret for å forebygge angrep av den.

Problemet med antibiotika er at om det brukes mye og ofte, kan bakterier venne seg til dem så de mister virkningen. Det kalles resistens og kan bli farlig. Resistente bakterier er vanskelig å behandle, fordi de vanlige typene antibiotika ikke virker på dem lenger. En må bruke sterkere antibiotika med verre bivirkninger, og i verste fall er det ingen som virker lenger.

Det har blitt påvist at bakterier som blir resistente mot narasin også blir resistente mot et annet antibiotikum som heter vancomycin. Vancomycin er et av de sterkeste antibiotikaene som brukes i nødsfall, så om sykdomsbakterier utvikler resistens mot det kan de bli livsfarlige.

Narasin brytes ikke helt ned i kyllingkroppen, noe av det skilles ut med avføringen. Slik kan det komme ned i jorda og påvirke bakteriefloraen i naturen. Det har vært vanlig å gi kyllinger narasin fram til to dager før de skal slaktes, fordi det tar ca. en dag før det er ute av kroppen.

Mattilsynet i Norge er strengere på bruk av antibiotika i dyrefor enn mattilsynet i EU. Narasin er et av fem antiparasittmidler som er godkjent i Norge. I EU er seks andre godkjent. Det norske mattilsynet har bedt om at det forskes mer på narasin, for å finne ut hvor mye skade det gjør og om å kutte det ut gjør større skade enn det gjør nytte. I mellomtiden har de fleste norske bøndene valgt å kutte ut narasin.

For å unngå at kyllingen får koksidier, blir de vaksinert. Vaksinen beskytter også mot en annen kyllingsykdom, tarmbetennelse. Vaksinen er ikke 100% effektiv enda, og det er viktig at kylling som får vaksine i stedet for narasin får gode forhold. Sykdom sprer seg ikke så lett når kyllingene får nok plass og rene omgivelser.

Kilder: Mattilsynet. forskning.no

Kommentarer

Relatert