Hvorfor er det lang fjære på langfredag?

Der jeg kommer fra, sier folk at det er lengre fjære på langfredag enn noen annen dag i året. De sier det som om det nærmest er en naturlov. Jeg har selv sett at sjøen står veldig lavt så å si hver langfredag, så det må være noe i det.

Grunnen til dette ligger i hvordan vi beregner påske. Påske faller ikke på den samme datoen hvert år. Den følger månen. Første påskedag er første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Derfor er det hvor lang tid det går mellom vårjevndøgn og neste fullmåne som bestemmer når det blir påske.

Flo og fjære følger sola og månen. Det er for det meste månens tyngdekraft som "drar" i vannet, så havet stiger og synker. Sola er mye større og har mye sterkere tyngdekraft, men den er mye lenger unna, så vi merker mindre til tyngdekraften fra sola. 

Når sola og månen drar i samme retning, blir forskjellen mellom flo og fjære større, og vi får springflo. Det skjer når det er fullmåne og nymåne. Når det er halvmåne, drar de vinkelrett på hverandre, og det blir mindre forskjell på flo og fjære.

Siden det alltid er fullmåne rett før 1.påskedag, er det svært sannsynlig at det er springflo og springfjære på langfredag. I tillegg er april  måneden som har minst lavtrykk i året i Norge. Det vil si at det er mindre sannsynlig at det blåser sterk vind fra havet innover land. Når vinden står rett på land, vil sjøvannet presses innover, og vannet stige. Det kalles stormflo, og når det skjer, blir det også mindre fjære.

Kilder: Norsk almanakk, yr.no

Kommentarer

Relatert