Hvordan virker GPS?

GPS-skjerm i en bil viser et kart
Foto: Erik Mclean
For at en telefon eller navigeringsenhet skal kunne bruke GPS, må den være i stand til å ta imot radiobølger. De aller fleste telefonene som selges i dag har GPS innebygd.

Omtrent 30 GPS-satellitter går i bane rundt jorda, 20 km høyt. Banene er beregnet i forhold til hverandre, så et punkt på jorda skal alltid ha fri sikt til flere satellitter. Minst 4 satellitter må være synlige for å få en nøyaktig posisjon.

Radiobølgene beveger seg fra satellittene til jorda med lysets hastighet. I hvert radiosignal er det også en nøyaktig tid for når det er sendt. GPS-chipen i for eksempel telefonen er stilt inn på nøyaktig samme tidssone som alle satellittene. Når radiosignalet treffer antenna, regner chipen ut hvor lang tid det tok fra satellitten til bakken.

 Slik vet den akkurat hvor langt unna den er satellitten. Når den vet den nøyaktige avstanden til flere satellitter, er det bare ett sted på jorda som stemmer med alle avstandene. Jo flere satellitter den får inn radiosignaler fra, jo mer nøyaktig kan den beregne posisjonen.

GPS er oppfunnet og vedlikeholdt av det amerikanske luftforsvaret. Før 2000 sendte satellittene et unøyaktig signal med vilje. Bare militært GPS-utstyr kunne knekke koden og få inn det nøyaktige signalet. Dette ble for dyrt i lengden for det amerikanske forsvaret. Nå er nøyaktigheten vanligvis på rundt 3 meter for vanlige telefoner og bilnavigasjon. Mer avansert GPS-utstyr kan bestemme posisjonen ned til omtrent 30 centimeter!

Kilde: GPS.gov, New World Encyclopedia (begge amerikanske)


Kommentarer

Relatert