Hvor kommer sukker fra?

Sukker kommer fra planter. Plantene produserer sukker i bladene av vann, lysenergi og CO2. Det er der plantene får det aller meste av energien sin fra.

I forskjellige deler av verden brukes forskjellige planter til å utvinne sukker av. Her i Europa er sukkerbeter mest vanlig. I Amerika, Afrika og India er sukkerrør vanlig, og i Asia kommer også noe sukker fra palmer.

Sukkerbeter er i slekt med rødbeter, men de inneholder opptil 20% sukker. Ei sukkerbete veier vanligvis 3 kg når den blir høstet. Mye av sukkeret vi bruker i Norge kommer fra danske sukkerbeter. Russland er den største produsenten av sukkerbeter i verden.

I sukkerfabrikken blir sukkerbetene strimlet opp og lagt i bløtt i varmt vann . Det får sukkeret til å løse seg opp i vannet. Vannet må ikke være for varmt, for det kan ødelegge sukkeret. Den søte betesaften blir presset ut, og resten av sukkerbeten blir brukt som dyrefor.

Saften blir kokt inn til sirup. Når sukkerinnholdet i sirupen kommer over 70%, begynner sukkerkrystaller å dannes. Krystallene blir sentrifugert ut, vasket og tørket. Det er det hvite sukkeret som vi kjøper. Sirupen som blir igjen kan brukes i f.eks. baking, ellers så kan den gå gjennom samme prosessen på nytt for å gi brunt sukker og melasse, som brukes til dyrefor.

Sukkerrør, som er en type gress, behandles på nesten samme måte, men der blir saften presset rett ut av rørene. Det blir ikke brukt varmt vann før rørene er nesten tomme for saft. Rørsukker er naturlig brunt. Hvitt rørsukker har blitt behandlet (raffinert) for å sile ut all sirupen.

I teorien skal det gå an å utvinne sukker fra de aller fleste plantene, men det er bare noen få som inneholder store nok mengder til at det lønner seg. I Amerika er det for eksempel populært med sirup fra mais og lønnetrær.

Kilde: Wikipedia

Kommentarer

Relatert