Hvilket dyr kan bli eldst?

De fleste dyrene på jorda lever ikke like lenge som oss mennesker, men det fins unntak.

Papegøyer kan bli hundre år gamle, og noen skilpadder over to hundre år. Det kan også noen fisker. Ei koikarpe i Japan var omtrent 220 år gammel da den døde i 1977. Hvaler kan også bli over to hundre år. På åttitallet ble det fanget en grønlandshval med en hundre år gammel harpunspiss sittende fast i spekket.

Mer overraskende er det at skalldyr kan bli flere hundre år gamle. Noen muslinger og krepsdyr har ikke en naturlig grense for levetid slik som pattedyr har. De bare fortsetter å vokse fram til de blir spist eller kommer ut for en ulykke. Det eldste skalldyret som hat blitt funnet av mennesker var et kuskjell som hadde levd i over 500 år. Fiskeren som fant skjellet skjønte ikke hvor gammelt det var. Hummer kan også bli svært gamle, den eldste hummeren som har blitt fanget så langt var 140 år.

De dyrene som kan bli aller eldst er koraller. En tenker kanskje ikke så lett på koraller som dyr, men de er det. En korall er sammensatt av mange små dyr, som hører til samme gruppe dyr som maneter. Et slikt koralldyr kan dele seg i to og vokse videre. Etter hvert vil ett enkelt koralldyr gi opphav til en stor koloni. Svamper er enda mer primitive dyr som vokser på samme måten. Koraller og svamper som lever dypt nede i havet vokser så sakte at de kan bli flere tusen år gamle.

Kilder: abcnews, Wikipedia (begge engelsk)

Kommentarer

Relatert