Hva er egentlig regnbuen?

Regnbuen kommer fram når sola skinner på regndråper i lufta.

Når lys treffer et gjennomsiktig stoff, skifter det retning. Det kalles lysbryting. Vanndråper er gjennomsiktige og bryter lyset som går gjennom den. Hvitt lys er satt sammen av alle de bølgelengdene som øyet vårt kan se. Røde lysbølger har lengst bølgelengde, og fiolett lys kortest. Lange bølger brytes mindre enn korte bølger, derfor blir lyset som brytes gjennom en vanndråpe spredd ut over et spektrum av farger.

Vi kan bare se regnbuen om vi står mellom sola og regnet. Lyset i regnbuen er solstråler som har truffet regndråper og blitt kastet tilbake mot oss. På grunn av lysbrytingen, blir de kastet tilbake i en vinkel. Vinkelen er på omtrent 40 grader, derfor dukker regnbuen opp et lite stykke unna det punktet som ligger i motsatt retning av sola.

En regnbue er en del av en sirkel. Hadde ikke horisonten vært i veien, og hadde regnbygen dekket et stort nok område, kunne vi sett hele sirkelen. Midten av sirkelen er der som skyggene peker mot. Sollyset blir brutt i ca. 40 graders vinkel hele veien rundt sola. Derfor kan vi ikke se regnbuen om sola står høyere enn 40 grader på himmelen, da kommer hele regnbuen under horisonten. I Norge (Iallfall i Bodø...) står sola så høyt bare midt på dagen om sommeren.

I Norge kommer været som oftest fra vest. Derfor vil en regnbue om morgenen vanligvis bety at det er regn på vei. En regnbue om kvelden betyr oftest at regnet er på vei bort.

Kilde: Wikipedia (engelsk), timeanddate.no


Kommentarer

Relatert