Fins det giftige edderkopper i Norge?

Foto: mrscats
Når noen spør om det fins giftige edderkopper i Norge, mener de vanligvis om det fins edderkopper som er farlige for mennesker.

De aller fleste edderkoppene har nemlig gift, men denne giften er ikke farlig for oss. Edderkopper spiser insekter, og den giften de bruker når de jakter er utviklet for å drepe insekter. Bare de aller største edderkoppene (korsedderkopper og vevkjerringer) har kjever som er store nok til å bite gjennom menneskehud, og på dem er giften alt for svak til å gjøre noen skade. Vevkjerringer har ikke en gang giftkjertler, men de kan ha bakterier i munnen som kan gi reaksjoner.

Det fins en edderkoppart i Norden som er bevist giftig (men ikke dødelig) for mennesker. Den lever på ei eneste øy i Sverige. Slekten har tre andre arter som lever i Norge, men de er mest sannsynlig ikke giftige. Vi vet det ikke 100% sikkert, fordi de biter ikke mennesker.

Selv om det ikke finnes ville edderkopper i Norge som er farlige, kan det hende at fremmede arter kommer inn med importerte varer. Dyr fra varmere strøk vil ikke overvintre hos oss, men det har hendt at svarte enker har kommet inn med varer fra USA. Disse er vanlige i California, og gjemmer seg gjerne i mørke kroker, for eksempel inni biler. Det skjedde for eksempel i Drammen i 2015.

Det gjemmer seg også ofte dyr i importerte planter og frukter. Spesielt orkideer er det ofte edderkopper i, men disse er ikke farlige. De lever i drivhusene hos orkidegartnerne og spiser skadeinsekter.

Kilder: Spør en biolog, Wikipedia, Edderkopper.net, VG

Kommentarer